Edukasi Mitos dan Fakta Sayur dan Buah Bagi Remaja di SMA N 9 Tanjung Jabung Timur

Authors

  • Arnati Wulansari Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Baiturrahim, Jambi
  • Ayu Widia Sari
  • Arsa Ninda

DOI:

https://doi.org/10.36565/jak.v5i3.583

Keywords:

adolescent girls, fact, fruit, myth, vegetables

Abstract

Myth is one of the causes of nutritional problems in adolescents. There is a lot of knowledge in the form of myths that have been passed down from generation to generation by teenagers with scientifically uncertain truths, including adolescense girls at SMA N 9 Tanjung Jabung Timur. This is one of the causes of the low consumption of vegetables and fruit on the grounds of not avoiding vegetables and fruit due to myths. This community service activity was carried out at SMA N 9, Tanjung Jabung Timur Regency. The implementation of this activity will be from February 2021 to July 2021. The target of this activity is SMA N 9 Tanjung Jabung Timur students. The method used in the implementation of this activity is the lecture and discussion method. The results obtained in this activity are the target of understanding the material about myths and facts about vegetables and fruits. It is suggested to the school to be able to work together with the puskesmas and the local Health Office to provide education regarding the benefits of vegetables and fruit.

Author Biography

Arnati Wulansari, Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Baiturrahim, Jambi

References

Intan, T. Fenomena Tabu Makanan Pada Perempuan Indonesia Dalam Perspektif Antropologi Feminis. PALASTREN J. Stud. Gend. 11, 233 (2018).

Siregar, M. H. & Rahmy, H. A. Kecukupan Konsumsi Buah Dan Sayur Pada Remaja Pada Masa Pandemi Covid-19 Berdasarkan Faktor Demografi. Hearty 10, 89 (2022).

Anggraini, H. & Masnina, R. Hubungan Ketersediaan Buah dan Sayur dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Mahasiswa Kesehatan di Universitas Muhammadiyah Kalimantan Timur. Borneo Student Res. 3, 2708–2714 (2022).

Woisiri, S. A., Mangalik, G. & Nugroho, K. P. A. Survei Konsumsi Sayur dan Buah pada Remaja di SMA Negeri 5 Jayapura. J. Ilmu Kesehat. Masy. 11, 261–269 (2022).

Wulansari, A. & Chandra, F. Pentingnya Konsumsi Sayur Dan Buah Bagi Anak Sekolah Di Sdn 082/Iv Sijenjang. J. Abdimas Kesehat. 1, 123 (2019).

Pangestika. Faktor Yang Berhubungan Dengan Konsumsi Sayur Dan Buah Pada Remaja (Studi Di SMP Negeri 3 Silo Kabupaten Jember). Universitas Jember (2019).

Asosiasi Penyelenggara Jasa Internet Indonesia. Pengguna Internet selama Pandemi. 19780803 (2019).

Qibtiyah, M., Rosidati, C. & Siregar, M. H. Perilaku Konsumsi Buah dan Sayur Pada Remaja. J. Gizi Kerja dan Produkt. 2, 51 (2021).

Widani, N. L. Penyuluhan Pentingnya Konsumsi Buah dan Sayur pada Remaja di Sos Desataruna Jakarta. Patria 1, 57 (2019).

Heryani, H., Kusumawaty, J., Gunawan, A. & Samrotul, D. Efektivitas Leaflet terhadap Peningkatan Keterampilan tentang Pemeriksaan Payudara Sendiri (SADARI) pada Remaja Putri di Pondok Pesantren Ar-Risalah Kabupaten Ciamis. J. Ilmu dan Teknol. Kesehat. 11, 21–25 (2020).

Saputra, A. U., Mulyadi, B. & Banowo, B. S. Systematic Review: Efektivitas Beberapa Metode Pendidikan Kesehatan Program Pencegahan Kanker Payudara terhadap Pengetahuan, Sikap dan Tindakan Remaja tentang Sadari. J. Keperawatan Jiwa Persat. Perawat Nas. Indones. 9, 365–380 (2021).

Yuliah, Y., Adam, A. & Hasyim, M. Konsumsi Sayur Dan Buah Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di Sma Negeri 1 Mamuju. J. Kesehat. Manarang 3, 50 (2018).

Downloads

Published

2023-11-27

Issue

Section

Articles